Sve o LiteSpeed Web Serveru

Brzina učitavanja web stranica i aplikacija direktno utiče na uspešnost Vašeg projekta. Ukoliko želite da obezbedite svojim posetiocima bolji doživljaj, istažite glavne pogodnosti i prednosti LiteSpeed Web Servera. Više o našim LiteSpeed powered hosting paketima na ovoj stranici: https://www.adiswitch.com/ponuda-hosting-paketa/web-hosting-cene/

Šta je LiteSpeed Web Server

LiteSpeed predstavlja alternativu Apache HTTP serveru razvijenom pre preko 25 godina. Nekolicina hosting kompanija počele su da postavljaju LiteSpeed u poslednjih par godina.

LiteSpeed dolazi uz nekoliko pogodnosti koje obezbeđuju bolje performanse, ukljulujući keširanje sadržaja, custom PHP LSAPI, i mnogo stabilniji framework. Takođe podržava i DirectAdmin kontrolni panel, omogućavajući onima sa manje web hosting iskustva da jednostavno pređu sa Apache-a na LiteSpeed.

LiteSpeed može da upravlja hiljadama korisnika odjednom uz minimalno korišćenje serverskih resursa, uključujući CPU i radnu memoriju. Takođe, kompatibilan je sa Apache mod_security i uključuje i dodatnu anti-DDoS zaštitu za veću sigurnost.

LiteSpeed vs. Apache Serveri

Apache je najčešće korišćen server za HTTP saobraćaj. Pušten u rad 1995, Apache je open-source software razvijen i održavan od strane nezavisne zajednice developera. Trenutno se koristi na gotovo jednoj trećini svih web sajtova na internetu.

LiteSpeed je zvanično pušten u rad 2003 godine od strane kompanije LiteSpeed Technologies. Oko 9,2% svih HTTP/2 sajtova koristi LiteSpeed servere.

Prva uočljiva razlika jesu ljudi koji stoje iza ova dva servera. LiteSpeed održava kompanija, dok je Apache open-source program. Međutim, tim u kompaniji LiteSpeed je razvio moćnu alternativu Apache web serveru.

Prednosti LiteSpeeda uključuju sledeće:

  • Veća brzina web stranica i aplikacija
  • Unapređene PHP performanse
  • Bolja zaštita od DDoS napada
  • Kompatibilnost sa Apache-om

LiteSpeed je dostupan u tri različite verzije. OpenLiteSpeed verzija je open-source verzija ovog software-a namenjena u lične i poslovne svrhe. Međutim, ova verzija ne funkcioniše sa web hosting kontrolnim panelima (DirectAdmin, cPanel i sl.).

Većina hosting kompanija koristi verzije Strandard ili Enterprise LiteSpeed-a. Ove verzije pružaju veću stabilnost i kompatibilne su sa većinom web hosting kontrolnih panela.

Iako ove verzije LiteSpeed-a nisu open-source, koristešćenje istih može Vam pomoći u redukovanju hardverskih troškova u poređenju sa nadogradnjom servera koji koristi Apache. Umesto ulaganja u nadogradnju Apache servera, iskoristite sledeće prednosti LiteSpeed-a.

Brža komunikacija

LiteSpeed pruža jasno vidljivu razliku u brzini. U mogućnosti je da obradi hiljade konekcija i zahteva u isto vreme isporučujući podatke efikasnije u poređenju sa Apache-om.

Uz osnovna podešavanja LiteSpeed servera, bzina je do 6 puta veća. Korišćenjem LiteSpeed-a sa SSL sertifikatima, brzina je 3 puta veća.

Brže PHP performanse

U proseku, LiteSpeed može da unapredi performanse PHP servera 50% i više! U poređenju sa Apache serverima koji koriste EA4 sa CGI, LiteSpeed pruža 200 puta veće performanse.

LiteSpeed koristi jedinstvene API-eve koji iskorišćavaju PHP na najbolji mogući način. Ovi jedinstveni API-evi uključuju PHP LiteSpeed SAPI (LSAPI) koji je optimizovan da obražuje PHP skripte čak i kada je u pitanju na hiljade zahteva i korisnika.

Poboljšana signurnost

Ovo je još jedna od korisnih prednosti LiteSpeed web servera. U poređenju sa Apache-om, LiteSpeed je bolje opremljen u borbi protiv DDoS napada.

LiteSpeed koristi pogodnosti Apache-evog mod_security. Koristeći identični mod_security garantuje da ćete imati barem isti nivo sigurnosti koji nudi Apache. Međutim, LiteSpeed poseduje naprednu (Distributed Denial of Service) DDoS protekciju.

U standardnim testovima u kojima se poredi sigurnost Apache i LiteSpeed web servera, Apache ima loše rezultate. DDoS napadi opterećuju Apache web server u meri u kojoj može dovesti do njegovog totalnog kolapsa. LiteSpeed uspeva da blokira napade i nastavi da isporučuje fajlove bez ikakvog vidljivog zastoja.

Kompatibilnost LiteSpeed-a i Apache-a

LiteSpeed je kompletna zamena za Apache. Ukoliko trenutno imate website ili aplikaciju koja koristi Apache server, možete jednostavno preći na LiteSpeed. On je 100% kompatibilan sa starijim serverskim softverima.

LiteSpeed WordPress prednosti

Koristeći WordPress pod LiteSpeed-om, primetićete vidljive prednosti u poređenju sa Apache serverom. Većina prednosti odnosi se direktno na ograničenja samog WordPressa.

WordPress se oslanja na PHP fajlove. Zapravo, ceo WordPress framework zavisi od PHP skripti. Zahvaljujući unapređenim PHP performansama, LiteSpeed značajno poboljšava brzinu učitavanja.

LiteSpeed takođe bolje upravlja istovremenim zahtevima. Ukoliko imate web sajt opterećen saobraćajem, manja je verovatnoća da ćete osetiti bilo kakva usporavanja zbog prevelikog broja posetilaca.

LiteSpeed Magento sajtovi takođe uživaju iste prednosti. Magento je veoma popularna eCommerce platforma koja se oslanja na open-source tehnologiju. Kao i sa WordPress-om, on je pisan u PHP-u, što čini LiteSpeed prefektnim izborom za Magento hosting.

LiteSpeed sa CloudLinux-om

LiteSpeed je cross-platform server, koji omogućava hosting provajderima da izaberu različite operativne sisteme, uključujući i CloudLinux.

CloudLinux je distribucija Linux platforme koja koristi lightweight virtual environment (LVE) tehnologiju za upravljanje resursima više virtualnih servera na istom fizičkom serveru. Prednost je u uštedi i boljim performansama.

Kombinacija Lite-Speed i CloudLinux-a nudi mnogo prednosti. Zajedno sa unapređenim preformansama koje nude LiteSpeed serveri, dobijate unapređenu stabilnost, efikasnost i brzinu od CloudLinuxa. Ove dve tehnologije, radeći zajedno nude veću prilagodljivost i garanciju za 100% serversku dostupnost.

Ukoliko Vam je dosadilo da Vam se stranice učitavaju sporo, pređite na naše web hosting pakete koje koriste ove dve najsavremenije tehnologije.

Da li mi je potreban LiteSpeed?

LiteSpeed je brža i moćnija alternativa Apache-u, što ga čini odličnim izborom za skoro svaki web sajt, aplikaciju ili bazu podataka. Odgovara sajtovima i sa malom i sa velikom posetom, uključujući male lične blogove kao i velike eCommerce sajtove.

Ukoliko želite da uživate u pogodnostima LiteSpeed-a, pogledajte naše web hosting pakete koje se oslanjaju na LiteSpeed i Cloud Linux tehnologije.

.col-md-6 {margin-left: -15px !important;}