3 plugina za WordPress uz koje možete svoj web sajt učiniti sigurnijim

Piše: Gabrijela Gal, 10. Dec 2015.

WordPress platforma je dom više od milion blogera i web dizajnera. Konstantno je na meti i niskog i visokog profila bezbednosnih sistema koji žele da iskoriste platformu, bilo da je za ličnu korist ili za dobijanje "službene nagrade", mada je ovaj drugi slučaj retkost.

wordpress theme

Neki od najboljih zaštita za WordPress su bezbednosni plugini. Ovi dodaci mogu da spreče neovlašćeni pristup, ulazak u lične zabeleške i kalendare, mogu potpuno onemogućiti pristup vašim osetljivim delovima sajta, i mogu biti jedina “osoba” koja može sve to da poništi.
Zaštitu svojih podataka možete uraditi na mnogo načina, ali kada je o WordPress-u reč tu najčešće koristimo Web Security. Međutim, on poseduje sposobnost da čitav sistem i sve vaše fajlove izloži riziku, jer njegove “ranjivosti” nisu ozbiljno shvaćene i adekvatno sprečene.
Kako bi izbegli ovakve neprijatne situacije, koje se lako mogu dogoditi svakome od nas mi ćemo da pogledamo na drugim mestima, drugačiji vid zaštite.

U nastavku pogledajte tri WordPress plugina, koja možete pronaći na tržištu.

1. Wordfence

Prva stvar koju će Wordfence uraditi kada instalirate plugin jeste ta da će odmah proveriti vaš web sajt i videti da li ima nekih malicioznih kodova.

Kako bi koristili ovakav vid zaštite potrebno je da imate i zvanični WordPress zaštitni kod.

Wordfence će zatim proveriti sve trenutne verzije na serveru, uključujući i svoju verziju kao i teme i plugine.

Ovaj plugin ne samo da će učiniti vaš web sajt znatno bržim, nego ćete biti oduševljeni i kada čujete da je plugin open-source i bilo ko može da doprinese njegovom razvoju i učini ga još boljim.

code

2. Sucuri Security

Ako koristite WordPress platformu, onda vam je dobro poznat i Sucuri plugin.

Sucuri plugin je napravljen tako da prati najnovija dostignuća u web bezbednosti, kako bi se korisnici i blogeri koji koriste ovu platformu osigurali i znali da su njihovi fajlovi i blog postovi bezbedni.

Sucuri će vam pomoći da pratite aktivnosti logina i da pregledate potencijalne, bezbednosne rizike.

Dodatak je opremljen “Malware” skenerom, koji će omogućiti uklanjanje malicioznih kodova. Na vrhu će integrisati broj bezbednosnih praksi, koje će sprečiti da vam hakeri onesbosobe sajt – blog.

3. BulletProof

U odnosu na funkcije na koje ni jedan drugi dodatak nije mogao da odgovori BulletProof je sofisticirani WordPress plugin.

Sada se, naravno postavlja pitanje da li je to dobra stvar? Pa…to zavisi.

Ovaj dodatak radi dosta stvari. Pored obezbeđivanja WordPress sajta, pomoći će vam prilikom optimizacije i performansi sajtova, a pri tome ćete vi biti u mogućnosti da koristite opcije kao što su: htaccess sigurnost, backup baze podataka, i bezbednosne mere predostrožnosti za sve prijavljene usere (bazirane na cookie).

cooki

Ako se dvoumite ili pak mislite da ovakav vid zaštite nije za vas, naš savet je da pogledate i detaljno isčitate njegove karakteristike na zvaničnoj stranici plugina i odlučite da li ovaj dodatak ima sve karakteristike koje su vama potrebne.

 

.col-md-6 {margin-left: -15px !important;}