4 saveta za angažovanje poslovnog asistenta

Piše: Gabrijela Gal, 03. Feb 2016.

Pokretanje online poslovanja i kreiranje marketing plana za proizvod zahteva veliku količinu energije i posvećenosti kako bi se taj zadatak izvršio kako treba. Kako taj posao iziskuje obimno vreme rada i truda mi ćemo polako shvatati da jednostavno gubimo vreme i trošimo resurse na male i bitne stvari, kao što su e-mail, izgled kancelarije/firme i administrativni poslovi koje nismo uračunali kada smo kreirali našu poslovnu strategiju, ali su na neki način od suštinskog značaja.

Tu ćemo sebi postaviti pitanje: “Da li je ovo preveliki zalogaj za mene”? “Da li ovo mogu sam/a?”.

E-mail, na primer, može da se ispostavi da nam oduzima najviše vremena i energije. Uvek primamo poruke, odgovaramo na iste, šaljemo nove… Sve je to deo procesa stvaranja i kreiranja poslovanja.

Međutim, sve ovo predugo traje i zašto ne bismo uzeli nekoga da nam olakša posao? Tako je, mislimo na isto… angažovaćemo poslovnog asistenta.

Asisten će nam pomoći da se rasteretimo delova poslovanja koji su vezani za administrativne poslove i sitne finansije.

Ako i dalje mislite da vam asistent nije potreban, iskreno, sebi odgovorite na ova pitanja:

-Da li sam zadovoljan postignutim poslom na kraju dana?

-Da li su moji energetski nivoi podjednako izbalansirani na kraju dana?

-Da li nenamerno usporavam razvijanje svog posla?

-Da li mogu više da uradim ako imam pomoćnika?

Ubrzo shvatamo da smo zagrizli preveliki zalogaj i da nam zaista treba neko ko će da pomogne i bude tu kada nam je potreban.

Ovo su neki od saveta koji će da vam pomognu da pronađete pravu osobu kao vašeg budućeg asistenta.

1. Odlučuje o zadacima i plati

Prvi koraci ka pronalaženju ličnog/poslovnog asistenta su ti da sazna i najpre shvati svoje zadatke koje vi želite da on radi u vaše ime, a povrh toga treba da se smisli i dobar plan plate koji možete uraditi sa njim.

Ima dosta načina da pronađete vredne i mlade ljude, a ukoliko vam on nije i fizički potreban u kancelariji, razmislite o radu na daljinu. Remote asistenti su sve popularniji u svetu i oni za vas mogu da rade gde god da se nalaze. Svi mailovi, telefonski pozivi i sve ostalo može da se radi na ovaj način, ali pod uslovom da vaš poslovni plan to podržava.

Freelance sajtovi nude različite ljude, prema tome bi bilo poželjno da vaši stavovi i očekivanja budu jasni i ne plašite se ako vam se neko približi malo više, možda baš on ima dobru ideju i sposobnost vođenja posla.

Ovo su neki od sajtova gde možete pronaći pregršt profesionalaca i vašeg novog potencijalnog asistenta:

www.upwork.com
www.freelancer.com
www.toptal.com

asistent

Pre nego što pronađete ljude koji će da odrade posao za vas, imajte jasan cilj.

Da li želite da urade zadatke društvenih medija za vas?

Da li želite da verujete tom mladom biću i prepustite mu deo posla?

2. Izdvojte vreme za upoznavanje

Osoba koja će postati vaš asistent mora da zasluži vaše poverenje i pre svega mora vama da se dopada.

Bilo bi savršeno kada bi osobe koje svrstate u uži krug izbora “provukli” kroz koncizan proces razgovora i niz pitanja i podpitanja.

Za mene, jedno od najbitnijih pitanja je kako on misli da obavlja i vodi taj posao koji mu je namenjen?

Ne zalećite se na prvu loptu i na prvi cv koji vam se dopadne, jer baš tu nastaju problemi. Neka vam fokus bude na odgovorima, a ne na fizičkom izgledu i biografiji.
Naravno da je fizički izgled bitan, kao i lepi maniri, ali to nije presudno.

3. Saznajte više o njihovim prethodnim poslovima

Preduzetnicima je najvažnije da saznaju kakvo je lično iskustvo njihovih novozaposlenih i njihovo opšte razumevanje zadatka koji im je dodeljen.

Saznajte više o njihovim dostignućima, kako malim tako i velikim, iz svih aspekata sagledajte njihovo interesovanje i razumevanje za posao koji im nudite i tek na osnovu toga odlučite da li vam ta osoba odgovara ili ne.

4. Prvo skoči, pa reci hop

Naravno, radićete mnogo anketiranja. Neka će biti povezana i sa vašim ličnim iskustvima kada su vas anketirali, ali neka pitanja ne mogu da dobiju svoje odgovore – moraju da se pokažu. To znači da kandidata morate poslati na teren kako bi ste videli da li je sposoban da odradi taj deo posla.

Da li je kandidat sprema da “prvo skoči, pa kaže hop” kada je npr. reč o prodaji ili ako je njegov posao da bude menadžer medija. To je samo jedan maleni deo scenarija na koji moraju da odgovore kroz svoj rad, trud i veštine.

Zaključak

Dobro razmislite da li će vam angažovanje asistenta pomoći u ostvarivanju vaših poslovnih ciljeva i koliko ce vam ovaj korak zaista pomoći. Pažljivo saslušajte sve potencijalne kandidate i odlučite se za onog pravog koji će vam zaista pomoći i olakšati posao.

.col-md-6 {margin-left: -15px !important;}