4 efektivna načina kako da se oslobodite stresa na poslu

Piše: Gabrijela Gal, 17. Sep 2015.

Stresne situacije na poslu su nažalost deo svakodnevnice i kad-tad će se dogoditi i vama. Toliko ćete biti besni da nećete to više moći da zadržite u sebi.

angry girl

Ja volim svoj posao i volim ljude sa kojima radim, ali i naš tim ima sesije sa saradnicima gotovo svakodnevno. Kod nas frustracije nisu česte , ali se dese, a ventil nam je svima potreban kako bi izbacili to iz sebe.

Ali ni ti česti “izduvi” nisu dobra stvar. Prvenstveno nisu dobri jer mogu širiti negativnu energiju i vaš negativni uticaj lako može da pređe na kolegu do vas i poremeti njegov rad.

Dakle, ako je nama loše počeo dan ne želimo da to prenesemo i na naše kolege.

Evo kako ćemo to da rešimo:

Umanjite svoj negativni uticaj na druge

Hajde par minuta razmislite o tome kako želite da vas drugi vide i šta želite da misle o vama.

Da li želite da vas vide kao vođu tima? Kao inteligentnu osobu? Kreativca? Nadležnog?

Koji god da je vaš posao mogu se opkladiti da u opis tog radnog mesta ne spada i kukanje, a to je upravo ono što se događa svaki put kada nam neko priđe.

Ako želite da se izduvate nastojite da to uradite sa što je moguće manje uticaja.

 

stop

Ne radite to često i ne radite sa istim ljudima ili u otvorenom delu kancelarije, gde svako može da čuje vaše tužakanje.

Zapiši

Nedavno sam nabasala na članak pod nazivom: “Dnevnik za održavanje stresa” i on je toliko imao smisla u mom stresno-poslovnom danu.

Osoba koja vodi dnevnik je zapisivala šta je konkretno frustrira i samim tim može bolje da razume i počne da predviđa stvari koje pokreću stres ili još bolja varijanta – da izbegne stvari i događaje koji joj unose stres.

Nakon što zapiše svoje frustracije i stresne situacije one počinju da deluju manje značajno, a ponekad i smešno.

Ovakav vid rešavanje možete primeniti na bukvalno sve.

notebook

 

Mrzite kišni ponedeljak ujutru, sastanak na kome je lider nespreman i svi su uspavani i pospani, zapišite.

Možda ćete posle 2 ili 3 puta ponovnog čitanja svog zapisa shvatiti da to i nije tako velika stvar kao što ste mislili. Na kraju krajeva ipak je to samo pola sata od čitavog dana i daje vam priliku da se uhvatite u korak sa svojim kolegama posle vikenda.

Ili možda baš dobijete super ideju kako da sastanak prođe bolje ili da vam svima bude lakši taj ponedeljak, saradnici koji nisu želeli da čuju vaše pritužbe će vam biti zahvalni.

Odvojite vreme kako bi osmislili rešenje za probleme

Kako bi  se izduvali, možete da uradite sve što poželite i što vam prija, ali da li će vam biti bolje ako ne dođete do rešenja?

Nažalost, česti izduvi bez rešenja dovode do kontra efekta – biće vam još gore.

Navešću vam za primer jednu moju frustraciju: provela sam 10 minuta pišući e-mail kolegi sa zahtevom o njegovom mišljenju i on pri tom ne odgovori dva dana na taj mail,naravno da sam besna. Ali, mogla sam i da ga pozovem telefonom ili odem do njegove kancelarije gde bi mi odmah pružio željeni odgovor. Međutim, nekada nisam u mogućnosti napuštati radno mesto, tako da sam odlučila da mu napišem sledeći put efikasniji mail i upalilo je, odmah sam dobila odgovor na postavljeno pitanje.

Na ovaj način ćemo izraziti svoja osećanja, ali ćemo i stvori rešenje.

Balansiranje između negativnog i pozitivnog

Uvek postoje osobe koje će svoj život napraviti težim nego što jeste. Nikako da završe svoj deo projekta na vreme ili uporno traže pomoć, a rade isti zadatak nedeljama unazad.

Postavite sebi izazov i budite malo pažljiviji. Primetićete dosta dobrih stvari koje se dešavaju oko vas: Vaš kolega je odlično pred bitnim klijentima odradio izlaganje, koleginica je držala obuku kojoj ste morali da prisustvujete – bila je odlična, korisna i ceo tim je bio tamo, nije mi upropašteno popodne.

Obratite pažnju na ovakve stvari, dajte direktne komplimente svojim kolegama i razgovarajte o idejama i dobrim stvarima ispred ostalih kolega i ispred svog šefa.

negativno-pozitivno

Da, još uvek možete da se izduvate kada je to potrebno.

Pogledajte svoju kancelariju i ljude oko sebe, ali gledajte ih sa vedrije strane, u lepoj i opuštajućoj boji i neće biti potrebe za daljim stresom.

Kada počnete sve da gledate sa vedrije strane primetićete razliku u sebi.

.col-md-6 {margin-left: -15px !important;}