Šta je to SEO i zašto je važan za vaše poslovanje?

Piše: Damir Bodor, 16. Sep 2015.

Search Engine Optimization (SEO) je skup metoda koje se koriste radi boljeg rangiranja web sajta na stranicama pretraživača (SERPs), kao što su Google, Yahoo, Bing, Duck Duck Go i još drugi. Razvojem SEO strategije možete unaprediti vaše poslovanje tako što ćete privući veći broj posetilaca i na taj način povećati prodaju i samim tim vašu zaradu. Kako bi bolje osmislili svoju SEO strategiju potrebno je da shvatite kako u stvari pretraživači kao šte je npr.Google  rangira web sajtove koristeći se metrikom.

Cilj svakog internet pretraživača je da obezbedi informacije koje tražite što tačnije, ali i u što kraćem roku. Kako bi se to postiglo pretraživači su u stanju da identifikuju sve relevantne informacije online i da ih rangiraju po kvalitetu i značaju sadržaja.

Postoji mnogo faktora koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja web sajtova na stranicama pretraživača, a fascinantno je to što oni mogu da analiziraju milijarde podataka u tako kratkom roku (govorimo o brojkama kao što su 300-400ms).

Stvari kao što je ispravno određivanje h1 tagova, gustina i odabir ključnih reči u samoj stranici pa i njen meta opis, pa čak i sajtovi koji linkuju ka vašem sajtu su samo neki od faktora koji će uticati na rangiranje i to da li će vaš sajt biti među prvima kada pretraživač izbaci sve rezultate.

Ovo su jedni od najbitnijih faktora na koje treba da obratite pažnju ako želite da budete pri vrhu rezultata pretrage:

  • Meta opis (Meta Description) – Ovaj vid opisa možete da koristite i za vaš web sajt i poželjno je da navedete ključne reči koje želite da vidi vaša ciljana grupa. Meta opis ne bi trebao da bude duži od 155 karaktera (uključujući razmake).

meta-descriptionprikaz Meta opisa (Meta description)

  • H1 Tagovi – Ovi tagovi se koriste uglavnom za veća zaglavlja i naslove koje koristite na stranici. Uverite se da su vaši H1 tagovi relevantni za ključne reči ka kojima težite, kako ne bi bili penalizovani od strane Google-a.
  • Gustina ključnih reči (Keyword Density) – Gustina ključnih je ukupan broj ključnih reči koje se ponavljaju na stranici. Ovo jedan od bitnijih faktora koji je u prošlosti veoma zloupotrebljavan. Nekada je bilo dovoljno samo da na stranicu stavite veliku količinu ključnih reči za koje želite da se rangirate i Google bi smatrao ovo kao relevantno. Danas, Google je mnogo pametniji i algoritmi su složeniji i ako ovo uradite postoji mogućnost da ćete veoma lose proći zbog keyword stuffing-a. Obratite pažnju da ključne reči ne ponavljate previse na jednoj stranici i da je optimalan broj ponavljanja do 10% od celog članka.
  • Backlinks – Jedan od možda najznačajnijih faktora kada govorimo o rangiranju na pretraživačima. U suštini kada drugi sajtovi linkuju ka  vašem web sajtu, time se pruža i veća vidljivost URL linka. Google ovo vidi kao relevantan sadržaj i daje vam “dodatne” poene.

 Npr: Veoma posećen sajt linkuje ka vašem članku jer smatraju da je sadržaj kvalitetan i da će biti od pomoći drugima. Google ovo smatra kao veliki plus i daje vam prednost u odnosu na druge sajtove jer se trudite da izbacite visoko kvalitetan sadržaj i on je od pomoći drugima. Što više ovakvih  linkova imate sajt će vam biti bolje rangiran na pretraživaču. 

Imajte u vidu da sajtovi koji linkuju ka vama budu iz iste ili slične branše jer je ovo takođe jedan od faktora koji se uzima u obzir prilikom rangiranja i nemojte ni razmišljati o kupovini linkova koji se nude po internetu za mali novac. Ovo je kratkoročno rešenje i nikada ne traje večno, jer Google konstantno unapređuje algoritme i ovakve “black hat” tehnike padaju u vodu.

  • Permalinks – Ovo se odnosi na URL linkove koji se odnose na vaš web sajt. Veoma je korisno uključiti permalinks opciju na sajtovima koji koriste neki od CMS (WordPress, Joomla i sl.) jer time podižete svoj sajt na viši nivo na Google pretraživaču.

Npr. Ako imate sajt koji se bavi prodajom automobila i želte da vaši kupci uz ključne reči iz kategorije proizvoda dođu do proizvoda, bilo bi odlično da imate stranicu sa permalinkom kao što su : http://www.automobili.com/peugeot-proizvod.

  • SSL sertifikat – još jedna od novina koje je Google uveo prilikom rangiranja. Google je izjavio da svi web sajtovi koji imaju instaliran SSL sertifikat imaju blagu prednost u odnosu na druge web sajtove iz iste ili slične branše. Posedovanjem SSL sertifikata konekcija je enkriptovana između posetioca i vašeg web sajta i mnogo je manja verovatnoća da će neko moći da presretne informacije koje posetilac šalje i prima. Ukoliko još uvek niste instalirali SSL sertifikat na vaš sajt možete ga zakupiti kod nas i na ovaj način obezbediti svoj sajt i bolje se rangirati.

Rangiranje na mobilnim i desktop uređajima. Da li je vaš sajt mobile friendly?

Pretraživači stalno menjaju i razvijaju svoje algoritme kako bi održali korak sa novom tehnologijom. Sa rastom korišćenja mobilnih uređaja dolazi i do povećanja tržišta.

Google je primetio rast tržišta i povećanje mobilnog saobraćaja i predstavio je novi dodatak kada pričamo o ranking metrici. Niste sigurni da li je vaš websajt ispravno prikazan i na mobilnom telefonu? Google ima alatku uz pomoć koje možete da testirate svoj sajt na ovom linku.

Ako vaš sajt nije mobile friendly Google će ovo uzeti u obzir i vaš sajt rangirati lošije.

mobile-friendly-website

Međutim, ovakvo rangiranje će uticati samo na korisnike koji pretragu vrše putem mobilnih telefona. Rangiranje za pretragu preko desktop računara, neće osetiti veliki uticaj, ali razmislite ko je vasa ciljna grupa i da li će ovo uticati na vas, s obzirom da veliki procenat pretraga upravo dolazi sa mobilnih telefona mo koja bila vasa ciljna grupa.

Plaćeno rangiranje?

google-ads

Ako vaš online posao ima dobar prihod ili imate predodređen budžet za online marketing, postizanje mesta broj 1 na pretraživačima može biti dobro uložen novac.

Ono što je bitno napomenuti to je da Google favorizuje plaćene reklama u odnosu na “običnu” organsku pretragu. Što je vaš web sajt relevantniji u odnosu na klučne reči po kojima se pojavio pozicioniraćete se bolje i verovatno proći jeftinije po kliku.
Imajte u vidu da to nije uvek tako i da su popularne ključne reči obično mnogo skuplje jer je i konkurencija za njih veća.

SEO strategija bi trebala da bude dugoročan proces

Kako u poslu ništa nije moguće uraditi preko noći, tako ni vaš web sajt ne može preko noći da se nađe na prvom mestu Google pretrage.

Kako se tehnologija razvija, pretraživači prilagođavaju svoje algoritme prema potrebama potrošača i statistikama kako bi jedan web sajt bio rangiran na najvišem  mestu pretrage.

Zaključak

Sadržaj kreirajte da bude što korisniji online zajednici i kreirajte ga onako kako bi vi voleli da bude vama prikazan.

Vašu SEO strategiju konstantno treba da prilagođavate čim primetite da se desašava neka promena, i samo na ovaj način možete da uspete na duge staze.

 

.col-md-6 {margin-left: -15px !important;}